Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
 Brasov - Biserica neagra dimineata

Info util

Despre Brasov

Prima atestare documentara : 1235

Populatie : 284.596 locuitori (2002)

Cai de acces : Cel mai placut mod de a ajunge la Brasov este prin intermediul masinii personale. Din Bucuresti pana la Brasov este o distanta de 161 km pe DN1, care poate fi parcursa in 3 ore sau chiar 6 ore in perioadele de varf. De asemenea la Brasov se poate ajunge si pe calea ferata.In gara Brasov ajung 22 trenuri Personal, Accelerat, Rapid si InterCity ce au ca puncte de plecare orasele Bucuresti, Ploiesti, Sighisoara, Alba Iulia, Deva, Arad, etc.

Despre Brasov

Prezentare Generala

Brasov, resedinta judetului cu acelasi nume, este situat in partea central-estica a Romaniei, la poalele varfului Tampa (967m). Teritoriul administrativ al orasului Brasov se incadreaza in partea sudica a depresiunii Brasovului, la contact cu rama muntoasa, respectiv cu fluxul intern al Carpatilor Orientali.

Orasul este impartit in doua componente distincte: zona de influenta baroca care serpuieste la poalele Tampei si a masivului Postavaru si zona intinsa de blocuri si fabrici. Principala atractie o reprezinta orasul vechi - cartierul Schei, inca plin de farmec, unde veti gasi o multime de case si obiecte vechi, in special pe filon religios.

Atestat documentar in anul 1235 sub numele Corona mai apoi Barasu - 1252 - Brasov- 1288, cel mai important oras al Transilvaniei al evului mediu a dominat viata economica a secolelor XIV-XVI. Conform celui mai vechi act al Arhivelor Statului Brasov anul 1353 - Privilegiul de baza al orasului Brasov-, activitatea comerciala din aceasta zona era infloritoare, Brasovul fiind renumit pentru calitatea marfurilor dar mai ales pentru armele care se fabricau aici.

Bresle puternice, între care se aflau în frunte aurarii, tesatorii, postavarii, armurierii, fierarii, aramarii, cositorarii, au facut ca Brasovul sa nu ramâna doar un punct al comertului tranzit, ci un înfloritor centru mestesugaresc.

Constructia orasului a fost facuta conform celor mai inalte standarde ale vremii, zidurile cetatii ,bastioanele, turnurile de paza-aparare fiind completate de depozite, piete, ateliere, pravalii, hanuri, biserici, spitale, Brasovul acelor vremuri fiind un exemplu in organizarea - exploatarea resurselor existente. Numeroase cladiri se pastraza acum, cum ar fi:

 • Biserica Neagra, cea mai mare cladire în stil gotic din sud-estul Europei 1477.
 • Piata veche cu Casa Sfatului cea mai cunoscuta efigie a Brasovului .
 • Scheii Brasovului - Biserica Sf. Nicolae.
 • Biserica Bartolomeu cea mai veche cladire în stil romanic.
 • Bastioane - turnuri - fortificatii pe laturile de sud-vest ale cetatii.
 • Important centru industrial, cultural si de afaceri, Brasov este si un centru universitar de traditie. Datorita numeroaselor monumente istorice si artistice, el este unul dintre cele mai importante centre turistice ale tarii.

  Istoria pe scurt

  Marturiile dezgropate indica prezenta unor mari culturi neolitice pe teritoriul de azi al Brasovului, apoi au urmat descoperiri din epoca bronzului. Mai tarziu, descoperirile arheologice au atestat existenta unor temple dacice in zona Pietrele lui Solomon, a unor depozite de alimente in Piata Sfatului, a unor asezari si cetati pe Dealul Melcilor si in cartierul Valea Cetatii. Majoritatea acestora au fost deteriorate sau distruse de catre autoritatile comuniste, in cadrul programului de sistematizare.

  Pana spre secolul al XIII-lea al erei noastre, niciun document nu pomeneste de Brasov. Totusi, se remarca o continua locuire, mai ales in zona Schei sau Bartolomeu. Actualul municipiu s-a format prin unirea mai multor nuclee: Bartholoma, Martinsberg, Cetatea (Corona), Schei, Blumana, Noua, Darste,Stupini.

  Dupa traditia si cronicile calendarelor brasovene anul 1203 este considerat ca an “in care s-a inceput zidirea Brasovului”.

  Printr-o diploma a regelui maghiar Andrei al II-lea al Ungariei, Cavalerii Teutoni sunt asezati in Tara Barsei in anul 1211. Se pare ca au intarit Cetatea Brasovului de pe Tampa.

  In anul 1228 se intemeiaza la Brasov o manastire de surori ale ordinului calugaresc al premonstratensilor, aflata langa Biserica Neagra de mai tarziu, avand ca patroana pe Sf. Catharina.

  Invazie tatara in anul 1241, prilej cu care este cucerita cetatea Sprenghi, ale carei inceputuri nu se cunosc. Dupa retragerea tatarilor se construieste la poarta un turn hexagonal pentru aparare. Cetatea a fost distrusa doua secole mai tarziu, de catre invadatorii turci.

  Pe la sfarsitul aniilor 1290, inceputul aniilor 1300 urmeaza mentionarea tot mai deasa a municipiului: Brasov (1294), Brassov (1295), Brasso (1309), Brassou (1331), Korona (1336) etc.

  In anul 1364 Brasovul primeste privilegiul pentru targ annual, urmat de privilegiul de “etapa si depozit” din 1369.

  In anul 1377 se incepe constructia bisericii Sf. Maria (sau Neagra, cum va fi numita dupa incendiu) pe locul unei basilici mai vechi.

  Mircea cel Batran si Sigismund de Luxemburg semneaza un tratat de alianta impotriva puterii otomane in anul 1395, iar doi ani mai tarziu, regele Ungariei elibereaza un act care da dreptul Brasovului de a-si construi fortificatii de piatra, urmarind indeaproape ridicarea acestora.

  In anul 1399 o bula a papei Bonifaciu al IX-lea vorbeste despre biserica Sf. Nicolae din Schei si lasa sa se intrevada existenta unui locas de invatatura in jurul ei.

  Invazie a turcilor in anul 1421 si 1438, iar in urma acestor actiuni militare, prin tratat, dobandesc cetatea de pe Tampa.

  Blanarii brasoveni isi alcatuiesc primul statut dintre bresle in anul 1424. In 1798 la Brasov fiintau 43 de bresle, deservite de 1.227 mesteri. Ii putem aminti aici pe fierari, blanari, postavari, funari, curelari, cizmari, cutitari, cojocari(tabacari), macelari, aurari, cositorari, aramari, franzelari, olari, lacatusi, tesatori, armurieri, arcari, palarieri, lanari, argintari.

  Prin anii 1448- 1453 Iancu de Hunedoara da ordin de distrugere a cetatii Brasovia de pe saua Tampei, piatra si materialele de constructie ale acesteia fiind folosite la intarirea cetatii medievale a Brasovului din vale, cu opt bastioane dispuse din 100 in 100 de metri, 4 sau 5 (dupa recente descoperiri) porti fortificate si 32 turnuri de aparare. Cetate avea doua sau chiar trei randuri de ziduri si era inconjurata de un sant de aparare plin cu apa.

  In 1477 este terminata Biserica Neagra, iar din cauza lipsei fondurilor, cel de-al doilea turn al bisericii nu va fi construita niciodata.

  In anul 1524 se construieste in lemn Cetatuia, o puternica fortareata pe Dealul Cetatii. Curand, va fi cucerita si distrusa din ordinul lui Petru Rares, acesta punand bazele actualei cladiri din piatra.

  Umanistul Johannes Honterus infiinteaza prima tipografie din Brasov in 1533, urmata de primul gimnaziu din localitate, la 1544.

  In 1546 la Brasov se infiinteaza prima moara de hartie din sud-estul Europei.

  Diaconul Coresi tipareste la Brasov prima sa carte in limba romana: “Intrebare crestineasca” in 1559.

  La 4 octombrie 1599, Mihai Viteazul intra in Brasov unde isi uneste oastea cu trupele secuilor rasculati. In ziua urmatoare, voievodul primeste cheia orasului. Dupa cucerirea Transilvaniei, va tine prima diata in Casa Sfatului.

  In 1688 brasovenii se rascoala impotriva noilor autoritati habsburgice.Miscarea este inabusita, iar capii ei executati.

  La 21 aprilie 1689 un mare incendiu pustieste cetatea. Doar putine cladiri raman neatinse. In urma acestei calamitati, autoritatile brasovene decid interzicerea constructiei caselor din lemn.

  Refacerea orasului a durat mai bine de un secol, timp in care si-a schimbat aspectul arhitectonic al fatadelor.

  In 1804 se introduce iluminatul public in interiorul cetatii prin instalarea felinarelor cu ulei. In 1835 se infiinteaza “Casa generala de economii” din Brasov, prima institutie de credit din Transilvania.

  In 1839 apare, sub obladuirea imparatului de la Viena, ziarul “Gazeta de Transilvania” , in redactia lui George Barit. Este primul ziar romanesc din Marele Principat al Transilvaniei.

  Revolutia pasoptista din 1848 cuprinde si Brasovul. Se cerea unirea tuturor romanilor intr-un singur stat. Romanii din Schei manifesteaza pe 11 aprilie pentru castigarea de drepturi politice.

  In 1850 este intemeiat Gimnaziul roman sub obladuirea mitropolitului de Sibiu Andrei Saguna, al carui nume este purtat si astazi.

  La 1862, 6 decembrie imparatul Franz Joseph semneaza legea pentru construirea liniei ferate care sa lege Brasovul de Budapesta, via Sibiu.

  In 1873 in Brasov soseste primul tren, ulterior in 1879 avea sa fie data in folosinta si linia Brasov- Bucuresti.

  In 1889 brasovul dispunea de o centrala telefonica la care erau conectati 22 de abonati particulari.

  In 1891 se introduce primul tramvai cu aburi la Brasov pe itinerariul Piata Sfatului- Gara Bartolomeu. Ulterior, locomotiva va fi inlocuita cu una pe baza de motorina.

  In 1916 pe 16 august Armata Romana intra in Brasov. Dr. Gheorghe Baiulescu devine primul primar roman al Brasovului.

  In anul 1930 este infiintata Uzina electrica, cu finantarea principalelor fabrici brasovene, nevoite sa utilizeze pana atunci generatoare proprii.

  Pana in 1944 Brasovul sufera distrugeri insemnate din cauza bombardamentelor aviatiei americane.

  Intre 8 septembrie 1950 si 24 decembrie 1960 s-a numit Orasul Stalin, dupa Iosif Vissarionovici Stalin, si a fost capitala regiunii cu acelasi nume. A fost declarat municipiu la 17 februarie 1968.

  In 1960 se inaugureaza cladirea Teatrul Dramatic. In 1968 are loc prima editie a Festivalului International “Cerbul de Aur”.

  In 1971 se infiinteaza “Universitatea din Brasov”, prin unificarea Institutului Politehnic cu Institutul Pedagogic.

  In 1977 pe 4 martie se resimte un puternic cutremur (7,2 grade pe scara Richter). Ulterior au loc consolidari la Casa Sgatului, Poarte Schei, Liceul Sportiv si la alte cladiri afectate.

  15 noiembrie 1987 este perioada in care brasovenii se revolta impotriva regimului comunist. Totul a pornit de la Intreprinderea de Autocamioane, unde lucratorii erau nemultumiti de neplata salariilor cuvenite si inasprirea conditiilor de trai. Li s-au aliat muncitori de la alte intreprinderi, precum si o mare parte a populatiei orasului. Revolta a fost inabusita de fortele comuniste, iar liderii ei intemnitati si supusi la torturi si deportari.

  In Revolutia din anul 1989 (21-25 decembrie) la Brasov au loc violente soldate cu numeroase victime (84 morti si 236 raniti) . Brasovul detine titlul de oras- martir.

  Istoric de Cultura si Invatamant

  Cultura si invatamantul si-au croit un loc in viata brasovenilor inca de timpuriu. Este destul sa amintim ca Prima scoala romaneasca, din Schei, aparuta se pare inainte de 1399, cu seria sa de dascali si tiparnita proprie. Lucrarile aparute aici s-au raspandit in intreg spatiul romanesc.

  In cetate a activat in secolul al XVI-lea umanistul sas Johannes Honterus, care a infiintat o scoala, o biblioteca si o tiparnita. A editat numeroase carti, iar biblioteca sa a fost faimoasa prin colectia sa de incunabule. Din pacate, incendiul din 1689 le-a mistuit aproape in intregime.

  Incepand cu secolul al XIX-lea s-au inmultit scolile, au aparut teatre, publicatii, s-au organizat diverse serbari cu specific, au aparut telegraful si telefonul. Acest veac a dat brasovenilor crema intelectualitatii sale, prin familii precum cea a Muresenilor, Barit, Puscariu, dascalii de la Gimnaziul romanesc, profesorii de la liceul Honterus, grupati in majoritate in jurul Casinei romane, ori Astrei.

  Secolul XX a adus cinematograful, radioul, televiziunea, internetul.

  Astazi cultura si invatamantul sunt reprezentate si promovate cu succes in randul tuturor brasovenilor, prin cele mai diversificate mijloace.

  Municipiul Brasov detine un numar de 46 de gradinite cu program normal sau prelungit, 28 de scoli generale, 7 colegii nationale- care au dat tarii multe valori si oameni de prestigiu- 7 licee, un seminar teologic, 11 grupuri scolare, o universitate de stat cu 16 facultati si 4 colegii, o academie a fortelor aeriene, precum si 6 universitati private si un numar de scoli postliceale.

  Deasemenea in Brasov se organizeaza periodic cursuri de limbi straine si de (re)calificare de catre diferite firme sau de catre Oficiul judetean al fortelor de munca. Nivelul invatamantului brasovean este foarte ridicat, in institutiile din municipiu activand unele dintre cele mai bune cadre didactice din tara. Numerosi elevi s-au afirmat in concursurile interne si internationale, aducand Brasovului multe medalii, diplome de recunoastere si trofee.

  In Brasov au fost infiintate cateva teatre si o filarmonica: Teatrul Dramatic “Sica Alexandrescu”, Opera Brasov, Filarmonica “Gheorghe Dima”, Teatrul de papusi “Arlechino”, Centrul Cultural “Reduta”.

  De asemenea, exista si o serie de organizatii culturale, in mare parte infiintate dupa 1990. Merita sa amintim de Uniunea Artistilor Plastici, Asociatia culturala Musashino (Japonia), Alianta Franceza, Centrul Cultural German, British Council, Casa de cultura a studentilor si de Centrul Cultural Japonez.

  Bibliotecile sunt bine raspandite in oras, in principal datorita filialelor bibliotecii judetene. Au fost infiintate insa si alte biblioteci, cum ar fi Biblioteca Aliantei Franceze, Biblioteca Consiliului Britanic sau Biblioteca Universitatii “Transilvania”.

  Cartea este pretuita mult de brasoveni, aici existand atat o serie de librarii si anticariate- Libraria St. O. Iosif, Libraria George Cosbuc, Libraria Ralu, Libraria Teora, Anticariatul Aldus, Anticariatul Sympozion; cat si de edituri- Aldus, Brastar, Diversitas, Editura Universitatii “Transilvania”, Fundatia culturala “Arania”, Liternet, Mix, Phoenix, Romprint.

  Cinamatografele s-au imputinat din perioada comunista, in principal datorita aparitiei sistemelor performate de home theatre. Cele care au mai ramas sunt Cinematograful Bulevard si mai nou infiintatul cinematograf din Eliana Mall, Cityplex.

  Domeniul muzicii este reprezentat din nou cu succes, de catre Orchestra Filarmonicii “Gheorghe Dima”, formatia rock Grup 74, formatia rock Conexiuni, formatia rock Aia, formatia rock Experimental, grupurile folk Om Bun si Taine Folk, formatia dance HI-Q si formatia dance Fly Project.

  Manifestari Culturale

  Putem vorbi despre numeroase manifestari culturale care se organizeaza anual in orasul Brasov, cum ar fi Festivalul International Cerbul de Aur reprezintand un festival brasovean de traditie, care aduna pe scena sa tinere talenta si valori internationale. Festivalul a fost organizat pentru prima data in 1968, la dorinta expresa a guvernului roman, ce voia sa demonstreze Vestului ca Romania este o tara deschisa.

  Pe langa Festivalul International Cerbul de Aur mai putem aminti urmatoarele manifestari culturale: Zilele Brasovului, Junii Brasovului, Festivalul de Jazz si Blues, Festivalul muzicii de camera, Festivalul teatrului contemporan, Concertele de orga la Biserica Neagra, Oktoberfest, Festivalul recoltei si Targul mestesugarilor din toata tara.

  Demografie

  Municipiul Brasov are, potrivit recensamantului din 2002, o populatie de 284. 596 locuitori, iar structura etnica a acesteia este urmatoarea: Romani- 258. 042 (90, 66%), Maghiari(si secui) – 23.204 (8,54%), Germani (Sasi) – 1. 717 (0,60%), Tigani- 762 (0,26%), Evrei- 138, Alte nationalitati (rusi, greci, italieni) – 871 (0, 31%) .

  Impreuna cu regiunea metropolitana (ce cuprinde municipiul Brasov si 13 comunitati invecinate acestuia), creata in 2007, Brasovul ar avea, aproximativ 400. 000 de locuitori.


  Trasee turistice in zona Brasov

  Trasee Muntii Postavaru

  - Brasov-Mag.Star-Serpentine-Vf.Tampa (marcaj: triunghi rosu) - 1.30 h

  - Brasov-Mag.Star-Treptele lui Gabony-Vf.Tampa (marcaj: triunghi galben) - 1.30 h

  - Brasov-Valea Cetatii-Valea cu apa-Hotel Poiana Ursului (marcaj: triunghi albastru) - 1.30 h

  - Brasov-Cart.Noua-Piscul Lungu-Mt.Crucuru Mic (marcaj: triunghi galben) - 1.45 h

  - Brasov-Crucea Musicicoiului-Fantanita popii-Poiana Stechil (marcaj: cruce albastra) - 1.30 h

  - Poiana Bv.-Prapastia Lupului-Poiana Cristianul Mare-Cab.Postavarul (marcaj: cruce albastra )- 2 h

  - Poiana Brasov-Hotel Poiana Ursului-Stana Navrii-Poiana Nisipului (marcaj: cruce rosie0 - 1 h

  - Brasov-Pietrele lui Solomon-Stejaris-Zimbru-Poiana Brasov (marcaj: banda rosie) - 1,3-2 h


  Trasee Muntii Piatra Craiului

  - Zarnesti-Curmatura-Zarnesti (marcaj: banda galbena0 - 5-6 h

  - Zarnesti-Diana-Zarnesti (marcaj: banda albastra) - 6-8 h

  - Padina Hotarului-Turnul Pietrei Craiului (marcaj: cruce albastra) - 2-3 h

  - Padina Sindrilei-Turnul Pietrei Craiului (marcaj: cruce rosie) - 2-3 h

  - Cabana Gura Raului-Satul Petera (marcaj: cruce albastra) - 2 h

  - Dambovicioara-Cabana Brusturet-Refugiu Grindu (marcaj: banda albastra) - 6-8 h

  - Dambovicioara-Ciocanu-Sirnea-Refugiu Grindu (marcaj: cruce albastra) - 6-8 h

  - Rucar-Pleasa Posadei-Valea Dambovitei (marcaj: triunghi rosu) - 2-3 h

  - Zarnesti-Plaiul Foii-Vf.La Om-Zarnesti (marcaj: banda rosie) - 12-14 h

  - Refugiul Diana-Padina Popii-Creasta nordica (marcaj: triunghi albastru) - 2-3 h


  Trasee turistice Bran

  - Bran – Poiana Clincea – Saua din tiganesti - CABANA OMU (marcaj banda rosie) - 5-6 h

  - Bran – Poiana Ciubotei – Varful Scara(2422 m) – Cabana Omu (marcaj triunghi galben) - 6-7 h

  - Bran – Valea Gaura – Cabana Omu (marcaj cruce rosie) - 6-7 h

  - Paraul Rece – Cheile Rasnovului (marcaj triunghi galben) - 3h

  - Paraul Rece - Dealul cu Mesteacan (marcaj cruce albastra) - 3h

  - Poiana Brasov – Poiana Cristian – Rasnov (marcaj banda albastra ) 3-4 h, cu directii: - Poiana Cristian si spre Cabana Cheia

  - Poiana Brasov - Cabana Cheia (marcaj punct rosu) - 3-4h

  - Moeciu de Sus – Poiana Gutanu – Saua Batrana – Hotel Pester (marcaj triunghi rosu) - 7-8 h

  - Moeciu de Sus - Valea Pravalele – Saua Strunga – Cabana Padina (marcaj cruce rosie) - 6-7h

  Localizare pe harta

  Locatia noastra se afla in locul indicat de markerul rosu. Puteti obtine informatii exacte despre traseul pe care trebuie sa il urmati pentru a ajunge la noi facand click pe acest marker.  Powered by Sigsiu.NET RSS Feeds