Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
 Brasov - Biserica neagra dimineata

Info util

Comunitatea Evreilor

Adresa : Str. Poarta Schei nr. 27, Brasov

Telefon : +40 268- 511867

Cai de acces :


Comunitatea evreilor din Brasov este organizatia locala a cetatenilor brasoveni de religie mozaica si/ sau de origine evreiasca.

Pana la cel de-al doilea razboi mondial, obstea evreiasca din Romania numara 850 000 de suflete. Cumplitul martiriu al evreilor intre anii 1940- 1944, deportarile din Transilvania, in perioada antonesciana, cele din Ardealul de Nord, in tumpul ocupatiei vremelnice de catre regimul horthyst, pogromurile de la Bucuresti, Iasi si Dorohoi au facut ca, dupa terminarea razboiului, pe teritoriul Romaniei, de dupa `45, sa ramana circa 400 000 de evrei.

Au ramas sute de comunitati fara nici un evreu, circa jumatate dintre evrei traiesc la Bucuresi (5313), iar ceilalti in provincie (6450).

Primii evrei s-au stabilit in orasul Brasov in anul 1807, cu aprobarea consiliului local. Comunitatea evreilor a fost infiintata oficial in 1826. Membrii comunitatii se indeletniceau cu negustoria, dar mai existau si meseriasi (palarieri, croitori, zugravi, bijuteri) sau intelectuali in randul populatiei evreiesti.

Numarul evreilor din Brasov a crescut constant. Astfel, daca in 1890 traiau in oras 769 evrei, in anul 1940 numarul lor crescuse la 6.000 de persoane.

Comunitatea evreilor din Brasov s-a divizat in 1877 in evreii de rit ortodox si cei de rit neolog. Evreii din cele doua rituri si-au construit propriile lacase de cult.

In 1912, evreii din Brasov au infiintat o filiala a ITO (Jewish Territorialist Organization), organizatie care cauta un camin pentru stabilirea poporului evreu. In 1921, a fost fondat clubul sportiv evreiesc Hakoah. Cu timpul, evreii au devenit intreprinzatori, ingineri, industriasi, sau proprietari de ziare, avand un rol important in viata economica din perioada interbelica.

Perioada celui de-al doilea razboi mondial a reprezentat o perioada grea pentru membrii comunitatii evreiesti din Brasov. Chiar daca nu au fost deportati in lagare, li s-a interzis sa fie proprietari de societati comerciale, evreii fiind frecvent batuti, iar copii lor dati afara din scoala. In anul 1941, sinagoga neologa a fost devastata de legionari.

Dupa razboi, o parte importanta a evreilor din Brasov a emigrat spre Palestina. La data recensamantului populatiei din 1956 in oras mai locuiau doar 1.759 evrei. Numarul lor a scazut constant de atunci, astazi fiind si mai mic. Situatia demografica arata 281 persoane, dintre care: 0-15 ani: 23 persoane, 16-35 ani: 46 persoane, 36-60 ani: 92 persoane si peste 60 ani: 120 persoane.

In prezent, in Brasov se afla doua sinagogi, una de rit ortodox (construita in 1924 si aflata pe Str. Castelului nr. 64) si alta de rit neolog (construita intre anii 1899-1901 si aflata pe Str. Poarta Schei nr. 29).


Sinagoga Neologă din Brașov a fost construită între anii 1899-1901, după planurile arhitectului maghiar Lipót (Leopold) Baumhorn(1860-1932) și a fost inaugurată la 20 august 1901. Suprafața clădirii este de 657 m².

Stilul de construcție al sinagogii este stilul maur, ea având planul unei bazilici cu trei nave. Sunt prezente elemente decorative gotice(rozete, ancadramentele ferestrelor și porților) și romanice.

Sinagoga a fost renovată în anul 2001, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de existență. Ea este folosită și în prezent în scopuri rituale. Pe lângă sinagogă, comunitatea evreilor din Brașov dispune de un restaurant ritual, un cabinet medical și un serviciu de asistență la domiciliu.

În lista sinagogilor din România publicată în lucrarea Seventy years of existence. Six hundred years of Jewish life in Romania. Forty years of partnership FEDROM – JOINT, editată de Federația Comunităților Evreiești din România în anul 2008, se preciza că Sinagoga Neologă din Brașov era în funcțiune. 

Localizare pe harta

Locatia noastra se afla in locul indicat de markerul rosu. Puteti obtine informatii exacte despre traseul pe care trebuie sa il urmati pentru a ajunge la noi facand click pe acest marker.Powered by Sigsiu.NET RSS Feeds