Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
Poze cu Brasovul Iarna
 Brasov - Biserica neagra dimineata

Atractii turistice in Brasov

Casa Sfatului

Adresa : Piata Sfatului, Brasov

Telefon : +40 268- 472 363

Prima atestare documentara : inceputul secolului al XVI-lea

Casa Sfatului

Scurt istoric

Casa Sfatului este situata in centrul Brasovului in piata cu acelasi nume, fiind una dintre cele mai reprezentative cladiri ale orasului.

In secolul al XI-lea in acest loc se gasea un turn care era situat in afara cetatii, turn ce avea doua intrebuintari : una de paza si alta comerciala. Pe atunci intrarea negustorilor straini in cetate era oprita, ei trebuind sa-si desfaca marfurile in jurul turnului. In secolul al XV- lea cetatea isi mareste perimetrul, astfel ca in interiorul ei este cuprins si turnul dar si breslea cojocarilor, cladire ce se afla in vecinatate.

Un document din 23 decembrie 1420 mentioneaza acordul incheiat intre breasla blanarilor si Adunarea Districtului Tarii Barsei, iar cladirea capata atunci denumirea de Casa Sfatului.

La inceputul secolului al XVI- lea documentele vremii mentioneaza construirea turnului, strajuit de patru turnuri mici , de unde paznicii supravegheau zi si noapte orasul, anuntand prin sunete de trompeta scurgerea timpului, izbucnirea incendiilor sau venirea dusmanilor. Acest turn primeste denumirea de Turnul Trompetilor, iar cele 4 turnuri mici semnifica dreptul orasului de a da sentinta cu moartea.

O incapere adaugata cladirii la parter era destinata pompierilor si instalatiilor de stingere a incendiilor. Aceasta a fost pastrata pana in secolul al XVIII- lea. In preajma cladirii cu turn se afla piata, compartimentata dupa specificul produselor desfacute: targul graului, sirul dogarilor, situl inului, sirul florilor.

In 1523 turnul Casei Sfatului va fi prevazut cu un orologiu cu cadrane de toate cele patru laturi.

Marele incendiu din 1689 provoaca distrugeri insemnate, iar acoperisul este distrus in intregime, reparatiile executandu-se dupa opt decenii.

In decursul vremii asupra asezarii s-au abatut cutremure, traznete sau incendii care au provocat numeroase distrugeri acestui edificiu. Lucrarile de refacere ulterioare vor schimba in mai multe randuri aspectul Casei Sfatului.

In Casa Sfatului, se iau, veacuri de-a randul, hotarari legate de evenimente importante pentru Brasov, Tara Barsei, sau chiar pentru intreaga Transilvanie. Aici se decide opozitia impotriva predarii orasului Habsburgilor.

Despre Casa Sfatului

Astazi, Casa Sfatului se prezinta intr-o forma asemanatoare cu cea de dupa reconstructia din 1770-1774. In ceea ce priveste turnul, in forma sa actuala, dateaza din 1910.

In 1950 in Casa Sfatului este inaugurat Muzeul de Istorie al Judetului Brasov.


Program de vizitare:

Luni-inchis

Marti-Duminica- 10:00-18:00

Localizare pe harta

Locatia noastra se afla in locul indicat de markerul rosu. Puteti obtine informatii exacte despre traseul pe care trebuie sa il urmati pentru a ajunge la noi facand click pe acest marker.Powered by Sigsiu.NET RSS Feeds